lördag 3 mars 2018

Filmer för framtidshopp

Som lärare tänker jag att en av mina viktigaste uppgifter är att ge eleverna verktyg - och hopp om - en hållbar och härlig framtid. Tillsammans kan vi skapa goda exempel!

I detta inlägg finns filmer som kan visas för elever under tema energi, produktutveckling eller miljö och hållbarhet rent allmänt. Detta blogginlägg fyller jag gärna på efter hand så tipsa gärna!
  • Innehåll: Positiva nyheter och inspiration med fokus på hållbarhet kopplat till teknik 
  • Målgrupp: Skolbarn ca 11-16 år gamla 
  • Filmlängd: Korta, ca 2-5 minuter 

FÖRNYBAR ENERGI

FRÅN INTRESSE FÖR INSEKTER TILL FICKLAMPA UTAN BATTERI (2 min.)
Ann Makosinski, från Canada, uppfann en speciell ficklampa när hennes mamma berättat om en vän i Filippinerna inte kunde studera eftersom det är dyrt med elektricitet där. Det är svårt att plugga i mörker! Kolla filmen och fundera på fler som skulle kunna få hjälp av just denna modell av lampa. Vad tror du att Ann uppfinner nästa gång?


SÅ FÅNGADE WILLIAM VINDEN (6 min.)
Som barn jobbade William Kamkwamba på fälten med att odla majs. Malawi drabbades av torka 2001. William och hans systrar fick bara äta en måltid om dagen. Folk dog av svält. William ville studera men hade inte råd att gå i skolan. Med hjälp av böcker han hittat på biblioteket; en bok om fysik och en om hur vindkraftverk kan användas för att pumpa upp vatten ur marken byggde William som 14-åring sitt första vindkraftverk av skrot han hittade på en soptipp. Snart köade grannarna för att ladda sina mobiltelefoner... William uppmuntrar med stor ödmjukhet åhörarna att tro på sig själva. (Jag har visat för två årskurs 4 som började läsa om magnetism. Först berättade jag en sammanfattad version av historien, för både text och ljud är på engelska. Dessutom är texten helt fel emellanåt. Men eleverna hände med och var imponerade.) En FAVORIT!
    Här är exempel på fler lösningar för att få energi till t.ex. läxläsning och matlagning:
  • Gravity lamp (2:23) eller stenlampan. En lampa som drivs av jordens dragningskraft gör att fler barn kan läsa läxor utan att bli sjuka av oset från de fotogenlampor som de tidigare använt. 
  • Diskbaljor blev vindsnurror. I Vietnam ger röda plastbunkar vindenergi till en hel by! Se kort film (1 min), längre film (12 min) eller läs artikel.

HAVEN

DYKARE MED VISION ATT STÄDA BORT ALL PLAST FRÅN HAVEN (3 min.)
16-årige Boyan Slat hade sett fram emot att se fina fiskar under sin efterlängtade dykresa till Grekland. Istället för fantastiska undervattenmiljöer möttes han av mängder av plast. Mer plast än fisk. Boyan klurade på en lösning och som 18-åring startade han The Ocean Cleanup. Idag består företaget av mer än 60 ingenjörer, forskare, programmerare och personer med naturvetenskaplig bakgrund. Visionen är att på fem år halvera mängden plast i haven och inom 20-25 år hoppas Boyan haven ska vara rena. Denna film är endast 3 minuter lång.

BIOPLAST

TONÅRINGEN ELIF TILLVERKADE PLAST AV BANANSKAL (2,5 min.)
Elif Bilgin (elif-bilgin.com) från Turkiet började experimentera med att skapa plast av bananskal som en skolprojekt när hon var 13 år. Efter hand har hon vunnit många priser... och lagat många bananmuffins! En gymnasietjej i Skövde blev inspirerad och provade göra liknande experiment som gymnasiearbete. I filmen nedan beskriver Elif hur hon gjorde och varför det är bättre med plast av förnybart material än av fossil olja. Vad mer kan vi tillverka plast av? Alger?



SURFANDE TVILLINGAR STARTADE PLASTFABRIK (2,5 min.)
Ett surfande tvillingpar startade ett företag som skapar plast av biologiskt avfall. Plasten, eller bioplasten, tillverkas avfall som annars skulle blivit sopor. Hamnar denna bioplast i naturen kan den ätas upp av fisk eller brytas ner av bakterier. Bränns bioplasten upp bidrar den inte till global uppvärmning så som plast av fossil olja gör. 

PROBLEM MED PLAST
Plast kan ställa till det för oss på många sätt:
  • Giftige meg (3 min.) I plast finns miljögifter. Till slut hamnar gifterna från plasten i oss människor vilket kan vara skadligt för vår hälsa. Det har Grønne Jenter kollat med hjälp av blodprov. I filmen ges exempel på näringskedja och anrikning med pedagogiska illustrationer på 3 minuter. Passa på att öva norska! Passar årskurs 8 och 9. Men glöm inte visa/se en positiv film efteråt, t.ex. om plast tillverkad av matavfall!
  • Global uppvärmning (kommer)
  • ...

KUL OCH KNASIG TEKNIK

Kolla på Simone och hennes sida med vloggar och galna robotar. Ibland kan det vara värt att göra något komplett galet bara för att det är skoj... eller för att lära sig mer om el och programmering. Min absoluta favorit är Simones Chopping Machine. I Lilla Aktuellt (3 minuter nedan) berättar Simone om hur hon lärt sig bygga och visar några favoriter, bl.a. den hårdhänta väckningsmaskinen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste

Fängelse eller pris?

Att påverka sitt samhälle Under en och samma vecka har tre svenska klimataktivister fått uppmärksamhet.  1. Söndagen den 16 januari 2023 fic...