En australiensisk filmare har skapat 2040 - framtidsfilmen. Den är tillgänglig till 4 januari 2021 på Svtplay.
I åk 8 jobbar vi med energi i tekniken.
Eleverna har sett Eva Funcks film om olika kraftverk, filmer och Quiz på Studi om bränslen, förnybara energikällor och kraftnätet. De har ännu inte jobbat med energi i fysiken så vi har även gått igenom hur ”solen är jordens motor” och energiprincipen om att energi inte kan skapas, bara omvandlas.
Så kom helt passande filmen 2040 - Framtidsfilmen, en australisk dokumentär från 2019. Från svt.se: "Filmaren Damon Gameau drivs av en oro för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Är en ljusare framtid överhuvudtaget möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jordklotet för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En personlig och hoppfull film om en bättre framtid."
Jag fastande för besöket i Bangladesh där vi ser en by där många hushåll har solceller på taken. Filmen rullar ca sju minuter från 9.30.
På tavlan skriver jag en fråga för eleverna att fundera på:
Vad menar de i filmen med att dessa decentraliserade micro-nätverk av solpaneler är
- demokratiska
- effektiva och
- resilienta / motståndskraftiga?"
Hur funkar kraftnätet i Sverige? När är det fördelaktigt med egen el och när är det bra att tillhöra ett nätverk?
Här är det förmågan att resonera kring tekniska lösningars konsekvenser för individ, samhälle och miljö som övas.
I filmen nämns även biogas. Vi kollar på en film om biogas som tillverkas av matavfallet vi slänger i små papperspåsar ... Eleverna kan diskutera följande efter filmen:”När vi kör bilar på bensin bildas koldioxid. Koldioxid bildas även när biogas används till fordonsgas. Vad är det för skillnad på den koldioxid som bildas när biogas används som drivmedel jämfört med bensin som drivmedel?"
Sedan kan det vara intressant att kolla hur småskaliga biogasanläggningar ser ut och fungerar. En snabb koll över statistik i Bangladesh visar att där installerades mer än 5000 biogasanläggningar per år under ett antal år i början av 2000-talet. Varför har vi inte fler i Sverige?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar