onsdag 8 januari 2020

Bidra till framtidshopp med 41 goda nyheter från 2019

Jag tänker att alla vuxna har ett ansvar att bidra till framtidshopp hos unga, men lärare i synnerhet.

Mina egna barn är tonåringar. De berättar för mig hur negativt de ser på framtiden - att allt känns kört, klimatet, främlingsfientlighet, egoism, "korkade" människor i allmänhet, att folk omkring inte bryr sig - allt elände som bidrar till att de "inte har någon framtid".

Ja, så bra går det för mig med att inge det där framtidshoppet hos unga...

Det ena barnet fick denna länk av en kompis. Den läses när klimatångest och framtidsoro slår till:
https://supermiljobloggen.se/nyheter/41-positiva-miljonyheter-fran-aret-som-gatt/

Enligt filosofiprofessor Åsa Wikforss skapas framtidshopp av goda nyheter. En dålig nyhet behöver vägas upp av tio goda - för så funkar våra hjärnor.

Här tolv att börja med:

1.Östersjön har blivit friskare. Tack vare förbättringar inom jordbruk och avloppsrening har Östersjön börjat tillfriskna. Halterna av fosfor och kväve – som bland annat leder till algblomningar och syrebrist – minskar i en “närmast unik” utveckling.

3. Nytt globalt avtal ska stoppa plastavfall från att hamna i havet. Ett nytt globalt avtal ska förhindra att plastavfall hamnar i havet, enligt FN.


5. EU-banken slutar investera i fossila bränslen. I en ny klimatstrategi siktar banken på att bli världens första klimatbank.


6. EU föreslår straffskatt på varor från länder som inte uppfyller Parisavtalet. Kina och USA står för 20 respektive 18 procent av världens koldioxidutsläpp. Om de inte sänker sina koldioxidutsläpp lika mycket som EU-länderna väntar en straffskatt vid import till EU.


13. Dagens Industri börjar publicera företags utsläppssiffror. Dagens Industri börjar lyfta in klimatsiffror på börssidorna, vilket kan behövas för att sätta press på företagen. Idag väljer en tydlig majoritet att inte redovisa sina utsläpp.


14. SPP gör fonderna fossilfria. SPP Fonder gör sina tillgångar på 230 miljarder fossilfria.


20. 10 miljoner hektar skog skyddas i Centralamerika. I samband med COP25 i Madrid lovar åtta centralamerikanska länder att skydda och återställa de fem största skogarna i regionen.


24. Borneos skogar restaureras – med svensk hjälp. Återplanteringen av skog inleddes 2014 och har återställt över 18 000 hektar av bränd och avverkat skog.



30. Bättre tågtrafik till Europa från nästa år. Från nästa år kommer du kunna ta dig från Stockholm till Hamburg på 10-12 timmar. Dessutom utökas trafiken på västra och södra stambanan med 10 000 nya platser per vecka.
31. Svenskarna flyger mindre 2019. Efter nio år av oavbruten ökning väntas antalet passagerare på svenska flygplatser minska med närmare 5 procent 2019, enligt Transportstyrelsens vårprognos.
32. Stor ökning av sålda tågluffarkort. Försäljningen av tågluffarkort hade i maj ökat med 90 procent jämfört med 2018.
34. Instagramkontot som exploderade – kritiserar influencers flygvanor. Aningslösa Influencers är instagramkontot som öppet kritiserar hur kända sociala medier-profiler glorifierar ett hejdlöst flygande. SMB har intervjuat grundarna bakom årets hetaste opinionsbildare. 
Mina egna barns oro oroar min ändå inte så mycket. Jag tänker det är ett sundhetstecken - att de är empatiska och inte helt avtrubbade. Jag hoppas deras oro bidrar till handlingskraft och att vi tillsammans kan hjälpas åt att fortsätta hitta nyheter som är positiva och som inger hopp.

Vem som helst kan faktiskt också bidra till hopp. För sju år sedan blev vi intervjuande, i egenskap av "klimatmedveten" familj. På morgonen när artikeln kom i tidningen ringde en okänd kvinna medan vi satt och åt frukost. Hon var så glad för artikeln. Den gav henne hopp om framtiden. Samma artikel hittade några vänner upptejpad på väggen på ett Bed & breakfast på Österlen. Själva tycker vi den är lite pinsam och att den innehåller ett antal felaktiga citat. Men andemeningen är god och den har uppenbarligen spridit hopp - Det får ibland vara gott nog!
Foto: Sara Håkansson https://www.sydsvenskan.se/2012-12-14/grona-val-har-blivit-en-livsstil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste

Fängelse eller pris?

Att påverka sitt samhälle Under en och samma vecka har tre svenska klimataktivister fått uppmärksamhet.  1. Söndagen den 16 januari 2023 fic...