onsdag 4 september 2019

Filmtips: Tre dokumentärer om jorden, pollinatörerna och vårt vatten

Tips!
Tre entimmes filmer om ekosystemen och de ekosystemtjänster vi tar för givna  - jorden för odling, pollinatörerna som möjliggör det mesta av vad vi har på tallriken och det livgivande vattnet.


Efter floden - om vattnet, en ekosystemtjänst som vi tar för givet, men som är en ändlig resurs, om vattnets kretslopp och dess koppling till växthuseffekten (1 timme, Kan ses till 3 mars) www.svtplay.se/video/23386838/efter-floden

Bieffekten - om våra viktiga pollinatörer (1 timme, kan ses till 25/12) https://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten

Sista skörden - om hur det storskaliga jordbruket inte är så effektivt på lång sikt... (kan ses till 23 februari) www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden

Det kan vara tungt att se filmerna. Men det finns lösningar och alternativ.

Ska filmerna visas för elever (i högstadium / gymnasium?) har jag här några förslag på frågor som eleverna kan få inför filmen och som diskuteras efteråt:
- Vilka problem tas upp i filmerna?
- Vilka lösningar och goda exempel presenteras i filmerna?
- Känner ni till fler goda exempel? (Förbered med några goda exempel från de egna omgivningarna.)
- Vilka kan påverka så att vi får se mer av de goda exempel och stoppa aktiviteter som är skadliga för människor på lång sikt?
- Hur kan vi agera för att bidra till förändring? Vad kan vi göra på olika nivåer; individnivå, med de vi har närmast oss (grannar, vänner, i skolan), och på politisk nivå?


(BRAINSTORM... Bygg vidare!

Individ: Vi kan t.ex. bygga insektshotell, odla växter som pollinatörer gynnas av, handla ekologiskt, gynna lokala och småskaliga producenter som vi vet tänker på de problem filmen tar upp, inte skräpa ner i naturen, inte använda mer skadliga kemikalier än nödvändigt, ...)

Skola: Jobba med projekt där vi lär oss mer. Skriva reportage om "goda exempel" så fler inspieraras. Involvera föräldrar så våra kunskaper sprids som ringar på vattnet. Jobba med en skolträdgård där vi lär oss mer om odling. Skörda regnvatten till våra odlingar. ... Skriva insändare och debattartiklar för att sprida kunskap till fler.

Politik: Studera kommunens planer för utbyggnader, miljö o.s.v. och komma med medborgarförslag. Bjuda in politiker vid presentation av skolprojekt. Göra enkäter till politiker och se hur mycket de kan om dessa frågor. ... )

Efter filmen kan även denna fråga ställas:
- Hur känns det efter att ha sett filmen? Kände ni till detta? Varför tror ni det är så här?

fredag 16 augusti 2019

En vecka för framtiden 20 - 27 september 2019

Jag känner mig uppmanad av Greta & tusentals andra ungdomar att uppmana andra vuxna att delta i Global Week for Future 20-27 september. Du måste inte "strejka". Alla kan hitta sitt sätt. Madonna bar t.ex. "Gretaflätor" (eller hur?!) under sitt uppförande av låten Future vid Eurovision Song Contest 2019.  #Teachers for Future Spain har ett förslag om att bära gröna tröjor tisdagen den 24 september.

Klimatstrejker och manifestationer har pågått på platser jorden runt, varje fredag sedan september.
Den första globala manifestationen utlystes till den 15 mars. Den 12 mars skrev jag att antalet registrerade evenemang var 1209 i 92 länder. Siffran steg, men jag minns inte hur mycket.

Den 15 mars uppmanade ungdomarna oss vuxna att stå vid deras sida - och använda vår makt.



Den andra globala manifestationen ägde rum den 24 maj. Antalet rapporterade manifestationer 1851 i 131 länder. I Lund mötte jag ett par elever som kom helt ensamma från sin skola, utan vare sig klasskompisar eller lärare. Lärare och rektorer var tvehågsna - vissa tog sina elever med till Stortorget, andra skrämde elever med konsekvenser av frånvaro. Världens största globala fackliga organisation, Education International, uttalade den 26 februari sitt stöd för skolungdomarnas engagemang. I juli gav organisationen ut en guide till lärare och fackföreningar.

Snart äger Global Week for Future 20-27 september rum. Här kan ditt evenemang registreras: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfakAGKkwd5FCt_LFgorf_Kfsd2UPU6kq6CfaRJDPgkOcqG_Q/viewform

#TeachersforFuture Spain har förslag på aktioner som inte inverkar på elevernas skolgång men bidrar till att alla ges möjlighet att känna delaktighet:
  • Monday 23: Keep a minute of silence for the Earth
  • Tuesday 24: Wear a green shirt at school
  • Wednesday 25: Screening the documentary Before the Flood, which we can provide (I Sverige är ett alternativ att se 57 minuter lång vetenskapsdokumentär med David Attenbouuough och Greta Thunberg eller )
  • Thursday 26: make posters for the Climate
  • Friday the 27th: make a break at school's playground with the posters made.
    Spreading as far as possible, through the Social Networks the microactions that you make, and labeling Mothers for the Climate and Teachers for Future Spain so we can find you.
    Participating in Strike for the Earth

Liknande kan utföras även på arbetsplatser som saknar elever.
Vad sägs om att lägga till en "omställningsaktivitet", typ en "laga jeans-workshop"?

"If you post your work with the hashtag #FridaysForFuture and #ClimateStrike we will be able to find and share your excellent work." (https://fridaysforfuture.org)

Attenborough och Thunberg i vetenskapsdokumentär om Klimatkrisen

Passa på att se och visa den brittiska vetenskapsdokumentären David Attenborough: Klimatkrisen (57 minuter) från 2018. Den är tillgänglig på SVTplay t.o.m. 18 november 2019.

"Vi är bara två grader från en klimatkatastrof. Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa den utvecklingen. Av världsledande experter får vi all fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaning människan har stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen." (SVT)

https://www.svtplay.se/video/22954438/david-attenborough-klimatkrisen?fbclid=IwAR3iFd3cGKtIO5j23zd34VO_PUdvGHPtkro2hMUlAIipRb_ggboLkCEV8hM

Kan denna film visas i högstadiet och gymnasiet som inledning till Global Week for Future 20-27 september?

Jag tänker att filmen bör kompletteras med arbete som ökar elevernas handlingskompetens och ger framtidshopp. Enligt Åsa Wikforss skapas framtidshopp av goda nyheter och en dålig nyhet behöver vägas upp av tio goda. Inspiration som visar vad som görs och lösningar som finns (t.ex. omställningsrörelsen med privatpersoner som skapar goda exempel, forskning, företag som ställer om, politiker som är insatta, nygamla fenomen som delningsekonomi och cirkulär ekonomi, hur vi människor klarat kriser tidigare t.ex. genom att gå samman eller skapa uppfinningar, ... Mycket går att finna i boken Factfullness av Rosling).

Till yngre barn förespråkar jag aktiviteter som stärker barnens koppling till den natur vi vill de ska värna. Små barn har inte redskap att hantera klimathot, låt dem vara barn.

Kommentera gärna nedan. Vilka idéer har du kring vad som kan göras i skolan för att bidra till en klimatsmartare värld?

onsdag 15 maj 2019

Om elevers modfälldhet kring framtid och klimatförändringar

(Uppdaterad 22 juli 2019 med tips om sommarprataren Anne. )

Flera undersökningar har visat att unga lider av klimatoro. Senast Sifo på uppdrag av WWF.

Här skriver jag ett inlägg om ungas klimatoro och handlingskompetens - då de två hör ihop.
Jag fyller på efter hand som jag hittar de referenser jag vill hänvisa till.

Enligt studier undviker en del lärare att undervisa om t.ex. klimathot, av egen oro och för att inte oroa elever. Att inte prata om t.ex. klimathotet minskar inte oron. Tvärtom.

Vad är handlingskompetens?

Handlingskompetens är
“en förmåga att med grund i kritiskt tänkande och ofullständigt kunskapsunderlag, involvera sig som person, tillsammans med andra, i ansvarsfulla handlingar och mothandlingar, för en mänskligare / barmhärtigare värld.” (Ellen Almers)
Begreppet handlingskompetens innebär att du är både emotionellt kompetent och att du har lust att engagera sig. Du är medveten om problem, både på samhälls- och naturvetenskaplig nivå, samtidigt som du har kunskap om strukturella orsaker, har handlingsstrategier och ser möjliga lösningar.

Läs om Ellen Almers och hennes forskning kring handlingskompetens här: https://www.skolporten.se/forskning/intervju/sa-vacks-ungdomars-engagemang-och-handlingskompetens/

Lämplig undervisning i olika åldrar

Barn upp till 10 års ålder behöver inte känna till allt elände i världen. Stöd för mitt påstående har jag inte hittat forskning kring (ännu). Men vid ett föredrag fick jag höra detta förslag och det har jag fastnat för. Att säga till en 7-åring att det är  dåligt att åka bil för att avgaserna är skadliga för miljön ger ingen 7-åring handlingskompetens - kanske mer oro.

Barn och människor i alla ålder behöver stärka sina band till naturen om vi ska bygga en empati och förståelse. Som barn är det värdefullt att stärka banden till naturen och gradvis förstå förutsättningarna för system vars "tjänster" är nödvändiga för vår överlevnad. Väcka intresse, nyfikenhet och fascination, möta förebilder, öka tilliten till sin egen och naturens förmåga att skapa en bra framtid.

Barn som förstår naturen skyddar den

Källa: https://www.forskning.se/2019/05/10/barn-som-forstar-naturen-skyddar-den/
För barnen i de unga åldrarna är det viktigt att, precis som de lär sig att läsa och räka, lära sig att vara i och umgås med naturen. En förutsättning för att skydda djur och natur är att förstå den. Undervisningen som ökar empatisk förmåga samt förståelse för hur olika saker hänger samman kan vara att odla, ta hand om djur och gynna biologisk mångfald t.ex. genom att bygga insektshotell, se hur vattnets och kolets kretslopp fungerar genom experiment med vatten och kompostering t.ex.
"Elever i Bromma har i tio års tid räddat salamandrar som hamnat fel under sin vandring mot parning i en damm. Och på så sätt stabiliserat en av Stockholms viktigaste avelsplatser. När de fick ansvar för att hjälpa utsatta salamandrar, förändrades deras värderingar och känslor för naturen på djupet, säger miljöforskaren Stephan Barthel"  (www.forskning.se/2019/05/10/barn-som-forstar-naturen-skyddar-den/)

Skolan kan bidra till ungas kompetens att agera för förändring

Olika sätt att agera för förändring. Källa: Skolverkets modul Hållbar utveckling, del 7

En tonåring som lär sig om bilavgasers skadliga påverkan på individer, samhälle och miljö kan precis som en 7-åring drabbas av oro och modfälldhet. Men tonåringen har större möjligheter att hantera sin oro genom att göra olika medvetna val i sin vardag. Skolan kan bidra till att eleverna blir kompetenta att agera för förändring; bidra till att skaffa vana att cykla och åka kollektivtrafik vid skolutflykter och friluftsdagar, laga sina kläder och andra trasiga prylar, göra medvetna val vid matlagning, tvätta energismart, erbjuda plattform för loppis och klädbytardagar o.s.v. Individuella val är ofta de vi förknippar med att vara "miljövänlig". Som lärare kan du synliggöra fler synsätt och dess olika effekter (som i Skolverkets modul Hållbar utveckling, del 7). Ett synsätt är politiskt arbete. Politiskt arbete behöver inte betyda partipolitik. Politik handlar om att agera tillsammans med andra för att få till stånd en förändring. Att veta hur du skickar in en insändare eller debattartikel till en tidning, skickar in ett medborgarförslag till kommunen, bildar en ideell förening eller studiecirkel kan vara exempel på kunskap som bidrar till handlingskompetens - som i sin tur ger kanaler för elever att använda sin oro som drivkraft för att tillsammans med andra åstadkomma förändring.

Tips: Lyssna till Sommar med biologen Anne Sverdrup-Thygeson
I Sommar i P1 2019 berättar biologen Anne Sverdrup-Thygeson varför hon är så fascinerad av insekter, varför de är så underliga och roliga och varför vi behöver dem så mycket.
När jag lyssnade på programmet föreställde jag mig en årskurs 7 som lyssnar på entimmesverisonen som del av, kanske introduktion till ett ämnesövergripande samarbete mellan biologi, svenska och teknik kring hållbar utveckling. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1319501?programid=2071

fredag 10 maj 2019

Hållbar utveckling i språkundervisning

Idag fick jag en fråga om tips på hur Hållbar utveckling kan användas i språkundervisning. Jag är ju inte språklärare men har kikat lite på kunskapskraven och det centrala innehållet. Spontant kom jag på detta:
  • Skriv tal. Använd något av Gretas tal på svenska eller engelska som inspiration till att skriva egna tal.


  • Språk kan handla om kommunikation, att göra sin röst hörd. På vilka sätt kan du göra din röst hörd? Hur går du till väga för att skriva insändare, medborgarförslag, motioner, .. ? Vad är ett kärnfullt budskap på ett plakat till en demonstration? Vad är retorik?

  • Autencitet engagerar elever. Hitta och läs en lokal tidningsartikel från land där språket talas som berättar om skolungdomars klimatmanifestationerna kring 15 mars eller 24 maj 2019. Var olika manifestationer ägt/äger rum hittar du på https://fridaysforfuture.org/events/map.
  • Välj litteratur och film som behandlar hållbar (och ohållbar) utveckling ur olika perspektiv. Några jag kommer på:  
    • Mitt klimatkatastrofala liv - av ...
      London drabbas av klimatförändringar och Themsen översvämmas. Regereingen beslutar att ingför aett klimatransoneringssystem. Vi får följa en 15-åring och hennes familj och vänner och grannar genom dagboken. 
    • Good Night Mister Tom/ God natt mister Tom - av Michelle Magorian
      Om en pojke från London som skickas till landet under andra världskriget. För mig ger den en bild av hur ett samhälle kan var fullt av glädjeämnen och kärlek, trots kris och ransoneringar. Och en bra bild av hur folk kan förändras och något som är dåligt också kan föra med sig något gott.
      Boken, som jag läste som tonåring, finns fortfarande i skolbibliotek i klassuppsättningar. Den tar upp många aktuella frågor om krig, flykt, psykisk ohälsa. Men också mycket, mycket varm och full av kärlek. Läs boken själv eller se filmen på Youtube innan du sätter den i händerna på eleverna så olika frågor kan tas upp med omtanke. 
    • Hungerspelen - av ...
      Att hantera ohållbar utveckling handlar ju om en sorts krishantering. Så är det även för ungdomarna i hungerspelen. Kanske är det långsökt. Men jag tänker på egenskaper är bra att ha i kris? (Förmåga att skaffa sig mat, bygga vänskapsband, samarbeta, ... ) 
Jag uppdaterar gärna efter hand. Har du som läser detta tips, idéer, förslag, länkar, ... får du gärna skriva en  kommentar!

10 maj - Vår framtid, en föreläsning för lärarstudenter

Hej!
Tack alla som är med på föredraget / workshopen idag, fredagen den 10 maj.
  • Länk till hela föredraget - med alla sidor - även de som jag valde att hoppa över idag.
  • Länk även till sida med fler länkar med olika resurser; nationella resurscenter, filmklipp, inspiration, förslag till lektioner och annat utbildningsmaterial m.m.
  • (Länk till enkät. REDIGERAT Länk borttagen) Dina svar hjälper mig att utveckla föreläsningen till nästa gång. Enkäten är anonym, innehåller 14 frågor, hälften kryss, hälften korta svar med egen text och tar ca 8-10 minuter att genomföra. Jag förväntar mig inga långa svar. 
Lycka till med fortsatt utbildning!
/Sara

Resurser - inspiration & fakta, lektionsförslag med mera


Länkar till resurser

Skolverkets modul Hållbar utveckling
https://larportalen.skolverket.se/#/modul/8-amnesovergripande/Grundskola/901-Hallbar-utveckling
Plansch med stadens ekosystemtjänster.

Nationella resurscentra
Naturskyddsföreningen (Har många olika långa faktatexter om t.ex. växthuseffekten, albedoeffekten, avfallstrappan samt förslag till lektioner och ämnesövergripande teman för alla åldrar.)
Världsnaturfondens (WWF)
“Svar på tal” angående “klimatskepticism”, sceptical science
Filmer och korta filmklipp

Framtidsscenarier inom planetens gränser

tisdag 9 april 2019

10 april "Vår framtid" - en workshop om utbildning för hållbar utveckling

Den 10 april 2019 är du välkommen till en heldag om utbildning för hållbar utveckling. Workshopen “Vår framtid” är en programpunkt under Lunds hållbarhetsvecka 2019.

“Vår framtid” är ett material om utbildning för hållbar utveckling baserat på ett projekt i årskurs 9 genomfört vårterminen 2019. Under dagen ges exempel från sex lektioner med olika ingångar för att arbeta med hållbar utveckling. Presentationerna / Lektionerna kopplas under denna workshop samman med Skolverkets modul Hållbar utveckling

Så här skriver Skolverket:
“Skolverkets modul Hållbar utveckling ger ökad kunskap om att undervisa om hållbar utveckling, fler verktyg för ämnesövergripande samarbeten samt ökad kunskap om pedagogiska metoder.”

Modulen består av 8 delar:
  1. Didaktiska perspektiv på hållbar utveckling
  2. Hur representerar vi världen? 
  3. Mottagande av kunskap och deltagande i förändring 
  4. Att undervisa i demokrati och pluralism 
  5. Individ, ansvar och politik 
  6. Kreativitet för hållbar utveckling 
  7. Konsekvenser av handlande i en komplex värld 
  8. Hela skolan för hållbar utveckling 
Lektionsexemplen i Vår framtid består av 6 delar.


I texten som följer hänvisas (oftast med parenteser) till de olika delarna i Skolverkets modul.

Vår framtid 1 - #BliMålmedveten

“Vad är viktigt för oss att tänka på idag för att våra (och andras) barn och barnbarn ska kunna leva ett bra liv i framtiden?” (Del 4, sida 4)

Greta Thunberg har precis nått 1 miljon följare på sitt Twitterkonto. Vi ser ett av hennes tal, från september 2018 https://youtu.be/SrGp56ViaJs,

INDIVIDUELL ÖVNING: #BliMålmedveten (ca 5 minuter)
https://www.globalamalen.se/bli-malmedveten-nu/
Gör testet och anteckna ditt resultat:

GRUPPÖVNING / TA STÄLLNING: Värderingsfråga 4 hörn (från Del 5)
Ett exempel på en normativ fråga:
Vem eller vilka tycker du bör ha huvudansvaret för att klimatförändringarna hindras?

  1. Riksdag och regering
  2. Företag
  3. Individer
  4. Annat svar


DISKUSSION: Spelar en enskild handling roll? (Del 7, sidorna 8 och 10)
Tre synsätt - Påverkan, Symbolik & identitet, Politiskt arbete - kan användas i skolans undervisning för att diskutera såväl utgångspunkter för som eventuella effekter av människors agerande i sammanhang då hållbar utveckling är i fokus.
Inom vilken kategori / kategorier hamnar:
Greta Thunbergs aktiviteter?
ungdomarnas skolstrejker / klimatmanifestationer 15 mars och 24 maj
tipsen du fick i testet #BliMålmedveten



Avpolitisering och politisering
Avpolitisering och politisering är begrepp som tas upp i Del 5. Greta Thunberg och de skolstrejkande ungdomarna återför klimatfrågan till politikens arena genom att adressera världen ledare med följande ord: “'I don't want you to be hopeful, I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day and then I want you to act.'” (https://youtu.be/RjsLm5PCdVQ)

Politiker och företag har avpolitiserat klimatfrågan genom att hänvisa individer till att ta individuellt ansvar, t.ex. genom att erbjuda klimatkompensation, där individen kan välja att betala en extra avgift, t.ex. 20 kr för en flygresa mellan Stockholm och Malaga.


Didaktiska frågor och syfte med utbildning för hållbar utveckling

Didaktik handlar om:
VARFÖR: Varför behövs undervisning om hållbar utveckling?
VAD: Vad ska undervisningen innehålla?
HUR: Hur ska undervisingen organiseras?

I Skolverket modul, Del 1, hänvisas till utbildningsfilosofen Gert Biesta som ka hjälpa oss att beskriva syftet med att utbilda för hållbar utveckling. Tre funktioner samspelar:
Kvalificerande - att lära sig för att kunna agera och bidra till samhället
Socialiserande - att fostras in i rådande normer och värderingar.
Subjektifierande - att utveckla ett personligt förhållningssätt i sociala sammanhang och synliggöra subjekt som tidigare inte uppmärksammats.

“Allt vi planerar och låter eleverna göra i skolan pekar alltså ut riktningar, och vare sig vi vill det eller ej fostrar vi våra elever till vissa överväganden och handlingar. I vissa fall, som när det exempelvis gäller jämställdhet, jämlikhet och demokratiska värden ska det också vara så. Det är även explicit uttryckta i våra styrdokument. Dessa värden gäller även för hållbarhet. Det handlar om att ta personligt ansvar och visa respekt för den gemensamma miljön. Samtidigt sägs det att eleven ska skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Å ena sidan ska eleverna fostras och å andra sidan ska skolan låta olika synsätt om hur hållbarhet nås mötas. Fostran är inte i första hand att få elever att källsortera. Det är snarare att fostra demokratiska medborgare.”

FUNDERA: Om du är lärare: På vilka sätt får Biestas tre funktioner – kvalificering, socialisering och subjektifiering – utrymme i din undervisningen? Hur ser det ut i olika ämnen?
Vår framtid 2 - Etik & ny teknik

Är ny teknik en fråga om tro, hopp och / eller kärlek?

“Wicked problems” är komplexa problem, t.ex. samhällsutmaningar utan enkel lösning. Flera möjliga lösningar kan finnas. Kunskaper om t.ex. naturvetenskap och samhällsvetenskap vävs samman med etiska ställningstaganden. Uppgifter formuleras så att det inte finns något självklart svar. Aktuella samhällsfrågor kan handla om etablering av vindkraftsverk, bevattningsförbud, strandskydd, flygskatt, …  I Skolverkets modul ges exempel på ett par frågeställningar, t.ex. “Vilka tjänar och vilka förlorar på förpackningar?”

I Saras exempel tas ny teknik upp. Exempel på frågor:

  • Vad vill vi uppnå med ny teknik, t.ex. artificiell intelligens (AI)?
  • Vem/vilka har kommit på att vi behöver AI och varför?
  • Vad hjälper AI oss med och vilka potentiella problem/hot kan förknippas med AI?


TA STÄLLNING: I Sverige beslutade regeringen år 2016 att den som i sin yrkesmässiga verksamhet erbjuder plastbärkassar har en informationsplikt kring plastbärkassarnas miljöpåverkan.  I flera länder, t.ex. Frankrike och Sydafrika infördes förbud med böter och fängelse som straff. Vems är ansvaret för plastbärkassarnas vara eller icke vara; individens, företagens, politikernas eller någon annans?

“När fokus läggs på enskilda individers ansvar finns risken att de insatser som spelar ett faktiskt avgörande skyms.” (Del 7 sida 11)


TA STÄLLNING / “LINJEÖVNING”:  (Del 3, sida 6)
Lyssna till fråga, fundera på ditt eget svar. När diskussionsledaren säger till,  placera dig längs en tänkt linje med skalan:  instämmer  1 --- 2 --- 3 --- 4 --- 5 --- 6 instämmer inte
Diskutera med grannarna intill. Några deltagare får delge sina tankar. Ev. gruppdiskussion. Exempel på frågor:
Skolan ska fostra elever så att de lär sig att handla på miljöriktiga sätt.
Det är givande när olika åsikter om miljöfrågor kommer fram.
Vegetariskt ska vara standard och kött specialkost  vid evenemang arrangerade inom Lunds universitet.

Förhållningssätt (Del 4 sida 9 och del 5)

  • Faktabaserade, te.x. Hur ser det ut?
  • Normativa, t.ex. Vem/vilka bör styra och ha ansvar för hållbar utveckling?
  • Pluralistiska, t.ex. Undervisningen öppnar för att en mångfald av åsikter kommer till tals


Handlingskompetens
Handlingskompetens är “en förmåga att med grund i kritiskt tänkande och ofullständigt kunskapsunderlag, involvera sig som person, tillsammans med andra, i ansvarsfulla handlingar och mothandlingar, för en mänskligare / barmhärtigare värld.” (Ellen Almers, Handlingskompetens för hållbar utveckling: tre berättelser om vägen dit, 2009 i Del 1) '¨

Frågor att ställa sig:

  • Vad är upprinnelsen till problemet? Hur kan du/ni ta reda på mer om det?
  • Vilka och vad drabbas?
  • Vilka olika intressen finns i frågan?
  • Vem står för den största påverkan?
  • Vems är ansvaret?
  • Vad skulle vi kunna göra på samhällsnivå och vad kan göras på individnivå för att komma till rätta med problemet?


Avstånssmoral enligt Ellen Almers: En förmåga till utvidgad solidaritet med andra i tid och rum. (Del 4)

DISKUSSIONSFRÅGA: Vad är viktigt för oss att tänka på och göra idag, för att våra barn och barnbarn ska kunna leva ett bra liv i framtiden?

Vår framtid 3 - Hållbar utveckling

Representationer kan vara bilder, diagram, grafer och modeller som hjälper oss att uppfatta och förstå.
(Varför är ofta representationer normativa?)

SENARE: Reflektionsfrågor efter Vår framtid del 3, 4 och 5: (Från del 2, sida 2)

  1. Är det något i föredraget som du tycker gett nya perspektiv?
  2. Är de planetära gränserna något som är önskvärt att skolan arbetar med? Varför, varför inte? I vilket syfte?
  3. Hur skulle du kunna förändra din undervisning för att i större grad öppna upp för nya sätt att tänka kring hållbarhet och utveckling?
  4. Vilka representationer brukar du använda? /skulle du kunna tänka dig att använda?



REFLEKTION: Att “ingenting försvinner, allting sprids” (=termodynamikens första och andra huvudsatser) är många överens om. Varför är det så svårt att ställa om samhället, tror du?


Vår framtid 4 & 5- Naturen som inspirationskälla och ekonomisk mångfald

“Ju fler med tankar olika våra egna vi får tillfälle att möta desto fler möjligheter kan vi få syn på och fler val kan vi göra” (Del 4 sida 12)

Begrepp från lektionsexempel:

  • Biomimetik
  • Linjär v/s cirkulär ekonomi
  • Kollaborativ ekonomi
  • Komplementära valutor



Vår framtid 6

Avslutning - Diskussion och enkät

o.s.v.

tisdag 12 mars 2019

Barn och vuxna från 92 länder i klimatdemonstrationer 15 mars

Hur tänker du om de ungas engagemang för klimatet? 
Vet du att det kommer vara en global klimatmanifestation 15 mars?
Människor i alla åldrar och med olika bakgrund kommer att samlas.
Här har jag samlat en del uttalande och information inför fredag.

15 mars blir en historisk dag - där unga visar vägen

Denna vecka drar det ihop sig. Global klimatdag fredagen den 15 mars 2019. I skrivande stund är 1209 evenemang registrerade i 92 länder på www.fridaysforfuture.org. I Sverige är siffran 103.

Svenska Greta inspirerar växande gräsrotsrörelse
#FridaysforFuture är en rörelse som började med att svenska Greta, 15 år, fick stor uppmärksamhet för sin skolstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm. Läs på https://fridaysforfuture.org:
"#FridaysForFuture is a movement that began in August 2018, after 15 years old Greta Thunberg sat in front of the Swedish parliament every schoolday for three weeks, to protest against the lack of action on the climate crisis. She posted what she was doing on Instagram and Twitter and it soon went viral. 

On the 8th of September, Greta decided to continue striking every Friday until the Swedish policies provided a safe pathway well under 2-degree C, i.e. in line with the Paris agreement. 


The hashtags #FridaysForFuture and #Climatestrike spread and many students and adults began to protest outside of their parliaments and local city halls all over the world. This has also inspired the Belgium Thursday school strikes."


Greta har hållit tal för FN, EU, World Economic forum och på många demonstrationer. Nedan hennes TED talk.






Australien tog stafettpinnen, belgiska unga slog rekord
Svenska media började ganska sent att skriva om de protester som samlat tiotusentals, ibland hundra tusen, unga varje vecka. Skolungdomar i Australien arrangerade en stor klimatmanifestation, inspirerade av Greta, den 30 november, vilket också blev en global dag för klimatet. Australiens unga var snabba med att sätta datumet för nästa stora evenemang - den 15 mars. Datumet spreds bland annat genom www.schoolstrike4climate.com.

Störst engagemang på gatorna har de belgiska ungdomarna visat. I Belgien väntar nationella val i maj och ungdomarna trycker på för att klimatfrågan ska vara på agendan. Söndagen den 27 januari uppskattade den lokala polisen att 70000 demonstranter deltagit i Belgiens största klimatmarch någonsin.

Skolledare agerar olika
På en gymnasieskola i Lund kände sig elever hotade av skolledningen när de fick följande meddelande angående skolstrejken den 15 mars: "den som väljer att delta och därmed missar undervisning får ogiltig frånvaro”...”I vissa fall kan det leda till indraget studiemedel. Dessutom kan det få konsekvenser i enskilda kurser”.

Rektorn som intervjuas av Aftonbladet citeras "Det här är en politisk aktion, då ingår i konceptet att man bryter mot något. Det blir en kostnad. Som aktivist vill man att det ska bli konsekvenser. Situationer som denna blir ett större statement om det innebär en kostnad för mig som individ."

Andra skolor och lärare har istället valt att ordna en manifestation på skolan eller erbjuda elever möjlighet att följa med till en demonstration som en del i undervisningen - som ett sätt att öka elevers handlingsförmåga och handlingskompetens. Greta har framför allt påpekat att strejk och demonstrationer är riktat mot politikerna (inte mot skolan). Många svenska tidningar citerade Greta från ett EU-seminarium om framtidsfrågor den 21 februari: "Vi skolstrejkar för att vi har gjort vår läxa. När man har gjort det så förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Om ni hade gjort er läxa så förstår ni att vi inte har något val. Om vi misslyckas kommer alla våra andra framsteg att vara onödiga."

En irländsk rektor, Colm O’Connor, uppmanar i ett pressmeddelande från 30 januari andra skolledare att stötta eleverna. Här ett litet utdrag: “Young people in secondary schools don’t have a vote, but will be more affected by climate change than those in power. What we do in the next 12 years will affect them for the rest of their lives. It’s very inspiring to see students in our school and in so many other schools around Ireland so passionate about this and determined to make their voices heard.” ... “This is an excellent opportunity for school principals and teachers, around the country, to promote authentic Student Voice, and I would strongly urge other school leaders to join the network and support their students if they choose get involved on the March 15th”.

Skolungdomar får stöd av vetenskapsmän,  Education International och ITUC
Den 31 januari stöttar 3000 vetenskapsmän de unga demonstranterna i Bryssel med sina underskrifter och ett öppet brev:
“As scientists, and on the basis of scientific facts, we declare: the climate activists are right!” 

Världens största globala fackliga organisation, Education International, uttalar den 26 februari sitt stöd för skolungdomarnas protester:
"Education International welcomes the energy and engagement shown by students across the globe in their fight for climate justice. Their determination and commitment are exactly what we need at this crucial moment. Students are showing the leadership that too many politicians are lacking. " 

"Education unions stand with the students. We urge governments to make the necessary structural changes for a just transition towards a climate-resilient and low-carbon economy. Climate change is not combatted through the “good behaviour” of consumers. Coordinated and sustained participation of students and workers and their representatives may be the first step towards climate justice. We stand by students in the demand for urgent climate action and a just economic transition."

Likaså uppmanar ITUC, International trade union confederation, alla fackföreningar i världen att "join the students on March 15". (utan att ta över).


Kasey Edwards uppmanar föräldrar att följa sina barn på fredag - eller åtminstone skriva en lapp med ansökan om ledighet
Mer än fyrahundra lärare har sedan december samlats i facebookgruppen #TeachersForFuture. Några berättar där att de som del av sin samhällskunskap tänkt ta med eleverna till en demonstration på fredag, försedda med skoluppgifter. Någon annan berättar om bristande stöd från rektor och svalt mottagande av samtal kring klimatfrågan i lärarrummet. Själv har jag hittills bara pratat med en kollega och varken uppmanat elever eller egna barn att vara med i manifestationen på fredag. Mina barn har bjudits in av sina kompisar. Jag har tänkt det är ett initiativ som bör komma från de unga själva. Men någonstans måste de ju få reda på att det äger rum. Jag har bara berättat om 15 mars för en skolklass. Själv har jag tur då manifestationen i Lund kl 10-13 inte krockar med några lektioner så jag kan vara med utan att behöva ta någon konflikt. Men det får mig att känna mig lite feg.

#TeachersForFuture delas många länkar. Idag inspirerades jag av författaren Kasey Edwards att skriva och dela detta inlägg. Kasey skriver i The Sidney Morning Herald att hon kommer ta med sin 9-åriga dotter till fredagens skolstrejk:
...
"the lesson for my daughter goes beyond climate change. I want her to understand that not only does she have the power to make change in the world, but also the obligation to fight for a more just world and a better future."

...
"The kids behind Strike 4 Climate Change are demonstrating how leadership is done, through collective will, rather than hollow sloganeering, folksy tweets and cheap shots. And sometimes, the street is the best classroom.
...
If our kids are going save us from ourselves then carrying their signs and water bottles for a couple of hours and writing an absentee note for school is the least we can do."
...


”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” (Astrid Lindgren)

/Sara
Lund 20190312
_________________________

Länkar till filmer som lärare tipsat varandra om i gruppen #TeachersForFuture:

Skicka gärna fler tips i en kommentar!

torsdag 28 februari 2019

27 februari: På besök i Göteborg

Elyseum, Göteborg stads kommunal montessoriskola åk 6-9. Foto: goteborg.se
Igår var jag i Göteborg och träffade Ingela Bursjöö.
Efter att ha läst Ingelas doktorsavhandling, Utbildning för hållbar utvecklingfrån en lärarhorisont, var jag nyfiken på henne och på sättet hon jobbar och tog kontakt. Det slumpade sig så att hon veckan därpå skulle ha sin enda föreläsning/workshop med årets kull av KPU-studenter(med förhöjd studietakt) vid Göteborgs universitet. Jag kom med tåg från Lund i god tid. (Endast 2 h resa, 166 kr med studentbiljett och bra surf så det gick fint att jobba hela vägen.)

När jag kom fram fick jag en rejäl rundtur på den lilla skolan där Ingela arbetar. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte fotograferade mer! Ingela berättade och visade de vackra lokalerna, odlingslådorna på den lilla terassen, bokashikomposten, skolhunden och jag fick smaka fantastisk vegetarisk lunch. Skolan är enparallellig så där går bara drygt hundra elever. Ingela själv är anställd av Göteborgs stad med en speciell tjänst där hon forskar/jobbar på universitetet på 50% och jobbar 50% som lärare i matematik, NO och teknik. Hon har själv önskat schema och har 200 minuter på raken med sina klasser. Det gör det möjligt att gå till Universeum och ha laborationer varje vecka. Denna vecka hade eleverna undersökt hur djur äter. På väg till Chalmers hann vi inom och kollade bland annat på dimkammaren.

Jag befinner mig själv på tredje och sista terminen som KPU-student vid Lunds universitet och genomför mitt examensarbete. Det var intressant att träffa KPU-studenterna denna eftermiddag, inte minst för att jämföra våra utbildningar:
1. Dessa studenter läser med förhöjd studietakt och får sin examen på ett år.
2. De gör inget examensarbete. Det är ett antagningskrav att det gjorts ett arbete motsvarande examensarbete i tidigare grundutbildning. Därmed blir det mer tid, motsvarande 30 hp, till andra kurser som är yrkesförberedande.
3. Denna utbildning har helt andra kurser än de jag läst i Lund. Framför allt har de 4 hp om skolan i samhället - där det läggs stor vikt vid utbildning för hållbar utveckling.

Det var även inspirerande att höra Ingelas föredrag. Jag ska själv hålla en serie workshops kring hållbarhet och det var kul att se hur olika vi kan undervisa kring detta. Ingela gav flera exempel från hur de jobbar på hennes skola, även hur de jobbar med källkritik tillsammans med eleverna.

Digitalt material är många gånger oslagbart. Att visa ett filmklipp på 30 sekunder- 2 minuter som inledning till ett nytt område är ofta lyckosamt. Vissa länkar är extra säkra att jobba med, t.ex. från nationella resurscenter och myndigheter. Här flera bra länkar:



Artikel i DN från 2017, om Hållbar utveckling i skolan.
"Undervisning i hållbar utveckling är sedan 1994 obligatorisk i svensk skola, vilket gör att Sverige ligger bra till för att uppnå ett av delmålen i FN:s globala utvecklingsmål. Det menar Skolverket i ett remissyttrande till regeringen från förra året. Det handlar om delmål 4,7 - att säkerställa att alla skolbarn får kunskaper och färdigheter som behövs för att främja en global hållbar utveckling."

Dock visar Ingelas forskning att det finns flera hinder som gör att Hållbar utveckling inte når in i undervisningen i den omfattning som vore önskvärt. 


[Det behövs] "mer kompetensutveckling och läromedel kopplat till hållbar utveckling, menar Ingela Bursjöö. Hon vill också se större möjligheter att jobba mer ämnesövergripande och tillsammans med andra lärare. Hon ser inte att det finns tid för det idag." (Källa dn.se)

fredag 22 februari 2019

Kan vi jobba med KLIMATFRÅGAN i alla ämnen i högstadiet?

När jag skriver detta är det snart mars månad. Den 3o mars 2019 är det Earth Hour. Många skolor använder detta evenemang som ett årligt återkommande projekt. Där får eleverna chans att känna att de är med i en större rörelse - med plats att lära mer, påverka och ge uttryck för omsorg för planeten.

Den 15 mars väntas #fridaysforfuture engagera personer i alla åldrar, runt om på jordklotet. Skol- och studentstrejker är planerade i bland annat Australien, Frankrike, Sverige och Storbritannien. En rektor på Irland har skrivit ett pressmeddelande där hon uppmanar andra skolledare att ge eleverna sitt stöd och hjälp till samordning. 3000 vetenskapsmän och kvinnor har också visat sitt stöd i ett öppet brev. Niondeklassaren Greta Thunberg öppnade kranen till den uppdämda ilska och vanmakt många känner när de vet att lågenergilampor och sopsortering är bra men inte räcker. Varje fredag demonstreras och strejkas på en mängd platser på jorden. Som exempel: I Bryssel har fredag efter fredag tusentals unga samlats - den högsta siffran 70000 demonstranter den 31 januari.I Lund ses folk på Stortorget varje fredag kl 10-13. På liknande sätt samlas folk runt om i Sverige.

Fram till augusti finns Världen i växthuset på SVT-play som är väl värd att passa på att visa för elever i högstadiet, relevant för alla NO-ämnen; biologi, kemi och fysik.

Här en skiss till upplägg som skulle kunna fungera som underlag för planering med kollegor. Kommentera gärna hur upplägget skulle kunna få bättre innehåll, andra frågor, ytterligare länkar o.s.v.:

1. Svenska: Att kommunicera med tal
Se Gretas tal från i september https://youtu.be/SrGp56ViaJs (4 minuter).
- Vilka frågor och tankar väcker hon? Skriv fritt egna reflektioner i 10 minuter.
- Prata med en kompis och ta upp tankarna i stor grupp.
- Gör analys av ethos, pathos och logos. 
- Vilka frågor dyker upp som kan tas med och förklaras i exempelvis NO?
- Greta uppmanar folk att följa hennes exempel och strejka varje fredag. Tusentals personer, som mest 70000 den 31 januari i Bryssel, demonstrerar eller samlas varje fredag. Fundera på hur ord kan få sådan kraft.

2. Engelska: Att kommunicera med tal 
Se Gretas tal från december (4 minuter) https://youtu.be/HzeekxtyFOY
Talet har setts av XXXX på olika länkar på Youtube. Hur kan 3 minuter få sådan sprängkraft?
- Upprepa övningar från svenska, men formulera dig på engelska. Vilka nya begrepp dyker upp här? 
- I vilka sammanhang har Greta Thunberg haft nytta av att kunna engelska? (Hon har även mött t.ex. Påven.)

3. NO och matematik - att skaffa fakta, analysera och kommunicera
Se Världen i Växthuset www.svtplay.se/video/20957624/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-varlden-i-vaxthuset-del-1
(58 min, men kan börja från 9 minuter så blir den 49 min. Passa på! Tillgänglig till 5/8 2019)
- Reflektera medan du ser filmen: Skriv ner frågor och tankar som väcks. (Har ni Classroom kan läraren lägga upp en "Fråga" i Uppgifter. När eleverna skriver där är det smidigt att snabbt få en överblick av svaren. Eller använder ni anteckningsblock, samla in så läraren kan läsa igenom och förbereda genomgång anpassad till frågorna nästa lektion.) 
- När (vilket år ungefär) började forskare se ett samband mellan global uppvärmning och halten koldioxid i atmosfären?
- Hur kan snäckskal och is visa jordens temperatur för tusentals år sedan?
- Vem är/var Keeling och vad är Keelingkurvan? 
- Hur skapar och läser vi diagram?
- Vilka frågor och tankar väcker filmen hos dig?
- Vilka frågor kan vi ta med till SO och hemkunskap?

Läs om ekologiska fotavtryck på sida 5 i WWF:s skolmaterial för äldre elever
- Ekologiska fotavtryck, vad är det? Hur mäts det?
- Testa klimatkalkylatorn på www.klimatkalkylatorn.se  Anteckna vilken siffra du landade på. Vad skulle du lätt kunna ändra på, ändra och testa igen. Ändra några värden och testa igen.
Om du drar allt ner till ett minuimum blir ändå ditt ekologiska fotavtryck stort. Vad beror det på? (Det faktum vi bor i Sverige, samhällsfunktioner, vägbyggen, skolor, sjukhus m.m. Hur kan vi gemensamt ändra vårt samhälles/Sveriges ekologiska fotavtryck?)

4. SO: Civil olydnad och medborgarförslag - om att skapa handlingskraft 
-Greta Thunbergs skolstrejk är ett exempel på civil olydnad. Civil olydnad kan vara att stå upp för en fråga eller en människa när inte samhället/kommunen/politiker/regering gör det. Här handlar det om klimatfrågan. 
- Vilka andra historiska händelser har startat med gräsrotsrörelser?
(Antiapartheid, kvinnor rätt att studera på universitet, allmän rösträtt och kvinnors rösträtt,  t.ex.) (Vad är gräsrötter?)
- Hur länge har klimatfrågan funnits?
(Begreppet Hållbar utveckling/ sustainability fick genomslag med Brundtlandrapporten 1987. Ofta hänvisas till Rachel Carssons bok Tyst vår från 1967 som start på allmänhetens medvetande kring miljöproblem. Hur gamla var dina föräldrar eller mor/farföräldrar 1967 och 1987? Tror du de fick lära sig om hållbar utveckling i skolan? Kan svaret på den frågan vara en anledning till hur det ser ut i världen idag?)

Som högstadielev har du inte rösträtt i val till kommun, landsting och riksdag. Med vilka andra medel kan ungdomar påverka? (Skapa opinion, med insändare, medborgarförslag, demonstrera, m.m.)
- Undersök hur du kan skicka medborgarförslag i din kommun. 
- Finns det några medborgarförslag som handlar om klimatet i din kommun? (I flera kommuner finns förslag om en kommunal koldioxidbudget. Några kommuner har även antagit en sådan budget.)
- Var hittar du protokoll från kommunfullmäktiges möten. Kan du hitta något medborgarförslag som tagits upp? Vad hände med det?
- Undersök hur du kan söka tillstånd för en demonstration och vad det kostar.

Samhällsekonomi
Kritik väcks från olika håll till hur vi mäter ett lands välfärd i BNP, Bruttonationalprodukt. BNP ökar inte när jag är ute och fiskar, spelar teater eller fotboll med kompisar eller odlar mina egna tomater men det ökar av t.ex. en trafikolycka och när vi handlar saker vi kanske inte behöver. Landet Bhutan var först i världen med att använda Bruttonationallycka (Gross Natonal Happiness) som mätvärde på hur bra ett land mår. Nu är Nya Zeeland på väg att bli land nummer två. 

Jobba i grupp och kom överens om tio olika indikatorer på hur vi kunde mäta hur bra ett land är på att ta hand om sin befolkning (mat, bostäder, sjukvård, skola fritid, jobb m.m.) och planeten (rent vatten, bevarad biologisk mångfald o.s.v. se t.ex. Globala målen)
Samarbeta med ämnet bild och studera fyra framtidscenarier som ryms inom "en planet". Länk till forskningsprojektets hemsida: www.bortombnptillvaxt.se och till kort broschyr

5. Bild - skapa en framtidsvision
Forskare i Sverige har nyligen tagit fram fyra framtidscenarier som ryms inom "en planet" - tänkta som inspiration, snarare än färdiga lösningar. Läs den korta broschyren. Fantisera fritt hur en dag ser ut år 2050 i ditt liv. Rita en bild av ett samhälle eller som en serie t.ex. din morgon, hur du bor, vad du äter, hur jobbar, vad du gör på fritiden, ... Länk till forskningsprojektets hemsida och hela rapporten: bortombnptillvaxt.se.

6. Hemkunskap
Undersök Majas klimatmat  och de sju(!) årstiderna i Majas kök (alla sju matpyramider finns i bokform, fem nyare, helt vegetariska finns här). Ta fram förslag på måltider att äta och laga under hemkunskapen under de olika "årstiderna". Vilka kan vi laga i hemkunskapen? Snart kommer ramslök, kirskål och nässlor; koka ogrässoppa eller gör en pesto att ha på mackan eller på pastan?

7. Slöjd - DO-REDO- återbruk
Kolla avfallstrappan. På vilket sätt är det smart att återbruka material istället för att återvinna eller deponera?
- Skapa något i slöjden av konservburkar, trasiga lakan, kapsyler eller annat du kan hitta som annars skulle blivit återvunnet.
- Var i samhället kan vi hitta mer spillmaterial som skulle kunna användas/brukas en gång till innan det återvinns (som material eller värme) eller deponeras?

8. Idrott & hälsa 
- Se 5 minuter filmklipp från Mayapedal i Guatemala, www.mayapedal.org. Om vi ändå behöver röra på oss minst 30 minuter varje dag - kan vi inte lika gärna göra det med sysslor som spar elektricitet, eller pengar? Vilka muskler använder vi när vi gräver, när vi krattar, målar, promenerar, cyklar, när vi river en morot på rivjärn eller vispar vispgrädde för hand? Hur är det med koordinationen? Kan du riva och vispa både med vänster och höger? Hur lång tid tar det att gå eller cykla till affären? Vilka tillbehör finns till cykel för att kunna lasta varor på ett säkrare sätt än att ha kassar hängande på styret?
- Jag som skriver bloggen är 45 år. Jag hörde talas om Internet första gången när jag var 22 år och skaffade min första mobiltelefon när jag var 27 år. Idag har jag svårt att tänka mig ett liv utan. Datorspel klagar många vuxna och barn(!) på, men allt har ju både för-och nackdelar. Och för vissa kan datorn vara en livsviktig social plattform, läs eller se t.ex. om Mats som levde med en muskelsjukdom. Men datorer och mobiler snor också uppmärksamhet, att jämföra med en skål med lördagsgodis som står framme. Här en film på 6 min om hur hjärnan funkar https://youtu.be/cS9U5U2y5uI och kanske denna knasiga film kan få dig att stänga av ibland https://youtu.be/QUmkBFGWEv0 (3 min).
- Kom på fem saker som kan få dig att må bra, roliga eller mysiga saker, som du kan göra (med din egen kropp, fantasi eller i naturen) som inte kräver någon elektricitet eller koldioxidutsläpp från fossila källor. (ligga på gräset och kolla på molnen, klättra i träd, hoppa hopprep, bada i Billebjer, skriva dagbok, dikter eller brev, spela spel, jogga, leka olika lekar och spela fotboll med kompisar, odla, sova, få massage, fläta håret, klippa en ny frisyr, lära sig hjula, intervjua en gammal person om livet förr i tiden, skåda fågel, läsa bok, ... )  Jämför med några klasskompisar. Kanske kan du fylla på din egen lista med inspiration från andra. Om ni vill träffa kompisar och göra något ihop, hur gör ni då?

9. Teknik
Teknik handlar om att skapa lösningar för mänskliga behov. Om behovet är ett klimat i balans, vilka lösningar behöver vi då? Ibland är lösningen att använda ny teknik, ibland är lösningen att inte använda ny teknik. Lösnignen kan även vara att använda teknik på nya sätt. En mångfald av lösningar behövs. Kan du hitta exempel för varje lösning?
- Energisnål teknik (elektronik märkt med A+++, tvättlina och/eller luftavfuktare som alternativ till torktumlare,
- Smarta lösningar att ta hand om och använda solens energi (t.ex. solceller, vindkraftverk, torka tvätt på tvättlina ute)
- Kolsänkande lösningar (fånga och "kapsla in" koldioxid): (t.ex. odla superkoraller, plöjningsfri odling, plantera träd/skog, bygga hus, möbler och annat som varar i över hundra år av trä, gräva ner biokol, ...) 
- Cirkulära lösningar för alla material i omlopp och lösningar för att återbruka och återvinna för att varje resurs ska få ett maximalt liv. (t.ex. ta med en begagnad påse till affären när du handlar, köp second hand, sälj/skänk till loppis, designa produkter så de lätt kan repareras,  materialåtervinnas eller lätt bryts ner i naturen och blir till ny råvara i naturens kretslopp.)
- Kollaborativa lösningar som gör att vi delar mer och spar på resurser (bilpooler, cykelkök, toolpool, kontorshotell, hyra ut tomt rum till student eller flykting...)
- Goda exempel som kan vara förebilder och inspirerar till en klimatsmart livsstil (Sök på "omställningsrörelsen", "transition"och "transition town".)
- Ändrade normer (fler vegetariska alternativ i skolmatsalen, tabu att flyga, ...)  

Inspiration:

Senaste

Fängelse eller pris?

Att påverka sitt samhälle Under en och samma vecka har tre svenska klimataktivister fått uppmärksamhet.  1. Söndagen den 16 januari 2023 fic...